ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H ΑΗΔΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ-ΣΙΧΑΜΑΤΑ

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
H ΑΗΔΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Πού βρίσκεται; Στο κέντρο της Αθήνας, γωνία Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους. Τι υποτίθεται πως παριστάνει; Τη... θεά Αθηνά! Και την παριστάνει διασκευασμένη, «πολύχρωμη» και σε φόντο ροζουλί. Αχ, τα ματάκια μας!
Η μεγαλοφύία του καλλιτέχνη την απέδωσε ξώβυζη με μούσια, ενώ στόλισε το χιτώνιον μ' ένα χοντροκομμένο γραφιστικό σαν φιγούρα από ηλεκτρονικό παιχνίδι της δεκαετίας του '80. Το γοργόνειον στην αιγίδα το αντικατέστησε με τον-την Μίκυ-Μίνι Μάους σε βερσιόν ζωγραφιάς νηπιαγωγείου, ενώ στη θέση της αιχμής του δόρατος κάρφωσε έναν πύραυλο. Στα δεξιά του ανάδελφου δημιουργήματος αναγράφεται ο προχώ τίτλος «She who protects» (το «πολιούχος» ή το «προστάτιδα» ήτανε πολύ μπασκλασαριάρικο για να αναγραφεί).
Κάτι ήθελε να πει ο ποιητής αλλά ελλείψει ταλέντου και βαθυτέρας μορφώσεως, δεν είπε απολύτως τίποτα. Απλώς επικαιροποίησε την πολιούχο θεά μπολιάζοντας το γραφιστικό του με αισθητική τύπου Athens Pride. Για να είναι στα πνεύμα των ημερών, άραγε; Ποιος να ξέρει. Xορηγός πάντως είναι η Onassis Stegi. Νιάου στα κεραμίδια. Από ορθοπολιτικές αηδίες μπουχτίσαμε...
Η ουσία είναι πως ο καθένας μπορεί να πασσαλείψει έναν δημόσιο χώρο με κάποια σπουδαιοφανή σαχλαμάρα που υποτίθεται πως δεν μπορεί να εκτιμηθεί από κάθε οπισθοδρομικό και ανενημέρωτο περί τα εικαστικά. Βεβαίως, αν κάποιος οπισθοδρομήσει υπερβολικά, θα καταλήξει στην Αθηνά του Φειδία. Ουπςςς!!!...
Μα, ένας προοδευτικός άνθρωπος οφείλει να θεωρεί ξεπερασμένες τις κλασσικούρες και να ενθουσιάζεται με τις δηθενιές της «Στέγης» του Ιδρύματος Ωνάση, εν ονόματι της ελευθερίας της έκφρασης και του μεταμοντερνισμού. Ακόμα κι αν το project «χρώμα στην πόλη» μετατρέπει την Αθήνα σε προχειροστημένο καραγκιόζ μπερντέ.
(η φωτογραφία από τη σελίδα Athensville)
Καλό απόγευμα...