ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πρωτοηρωίδα Ηλένια

 Η πρωτοηρωίδα Ηλένια



Μπορεί να είναι απεικόνιση 1 άτομο και κείμενο
Η πρωτοηρωίδα Ηλένια
Την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, η επιχείρηση της προπαγάνδας είχε ήδη αρχίσει. Ανάμεσα στα λουλούδια για τους ανύπαρκτους νεκρούς που είχαν γεμίσει τις μάντρες, τις αυλές και τα κάγκελα του ΕΜΠ, υπήρχε και το σκίτσο μιας ωραίας κοπέλας. Και δίπλα το εξής σημείωμα: «Την λένε Ηλένια Ασημακοπούλου. Είναι το κορίτσι μου. Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της, αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της, ας με πληροφορήσει».
Τα ΜΜΕ έκαναν το θέμα πρωτοσέλιδο. Το σκίτσο της Ηλένιας έγινε σύμβολο. Τοποθετήθηκε παντού με το ερώτημα: «Τι απέγινε;» Επιτέλους, οι θεμελιωτές του παραμυθιού είχαν βρεί ένα θύμα και μια δακρύβρεχτη ιστορία για να πιαστούν και να την πασάρουν στον κόσμο, που δίψαγε εκείνη την εποχή για τέτοια αντιστασιακά μελό.
Ο φοιτητής της Ηλεκτρονικής Σχολής, που είχε αναρτήσει τη φωτογραφία και το σημείωμα, λεγόταν Γιάννης Ηλιόπουλος. Λίγο αργότερα έδωσε και συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία έλεγε:
«Ήμασταν μαζί με την Ηλένια μέσα στο Πολυτεχνείο. Μετά την εισβολή, βγήκαμε δίπλα-δίπλα από την έξοδο της Στουρνάρα. Ένας οπλισμένος τη σημάδεψε εν ψυχρώ και οι σφαίρες τη βρήκαν στην πλάτη. Ακούμπησε πάνω μου βγάζοντας αίμα από το στόμα κι έπειτα έπεσε. Με συλλάβανε και στην Ασφάλεια μου πήραν το πουλόβερ μου, που ήταν κόκκινο από το αίμα της. Δεν τους μίλησα καθόλου για την Ηλένια, για να την προφυλάξω, αν ζούσε...
»Όταν με άφησαν τον Φλεβάρη του '74, πήγα στο Χαλάνδρι όπου έμενε με την οικογένειά της.
Μα οι γονείς της με το μικρότερο αδελφό της είχαν εξαφανιστεί και στο σπίτι έμεναν άγνωστοι. Όσο κι αν ρώτησα δεν ήξεραν τίποτα. Ούτε κι από το σχολείο της, το Κολλέγιο Αγ. Παρασκευής, έβγαλα άκρη. Ίσως οι γονείς της φοβήθηκαν για το δεύτερο παιδί τους κι εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά δεν τα κατέθεσα στον κ. Τσεβά, γιατί φοβόμουν».
Το θέμα έλαβε τέτοια διάσταση, που ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε φωτογραφία του σκίτσου και η σύζυγος του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Ιωάννα Τσάτσου, γονάτισε και δάκρυσε μπροστά στο σκίτσο της Ηλένιας.
Δέν πέρασε όμως λίγος καιρός και τα πάντα αποκαλύφθηκαν: Η Ηλένια Ασημακοπούλου δεν υπήρξε ποτέ! Το σκίτσο της «δολοφονημένης Ηλένιας» απεικόνιζε την νεοζηλανδή Νάνσι Κρίντλαντ, διάσημο μοντέλο, από διαφήμιση του αγγλικού σαμπουάν Breck. Ήταν φιλοτεχνημένο από τον βρετανό ζωγράφο Νίκολας Ίγκον και είχε δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά, μεταξύ των οποίων και στην τριμηνιαία έκδοση του Vogue.
Σύσσωμο τo μεταπολιτευτικό κράτος είχε εξευτελισθεί! Η πρωτοηρωίδα του Πολυτεχνείου, το σκίτσο της οποίας προσκυνούσαν ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός ήταν μια απάτη!
Ο Γιάννης Ηλιόπουλος καταδικάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου1975 σε 8μηνη φυλάκιση, όσο πιο αθόρυβα γινόταν.
Κώστας Γουμάτης