Τον τελευταίο καιρό ακούμε από τους “επιστήμονες” για την ενεργειακή κρίση και πώς η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα είναι μια λύση για αυτήν. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
120 τόνοι τσιμέντο 
35 τόνοι χάλυβα
7,4 τόνοι χαλκός
Αυτά είναι κάποια από τα υλικά που χρειάζεται μια ανεμογεννήτρια για να στηθεί με συνολικό κόστος 7 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη 550.000 στρέμματα κάηκαν στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Δαδιά, που όλως τυχαίως, λίγες μέρες πριν την πυρκαγιά, το ενεργειακό σκέλος της Siemens, αποφάσισε ότι πρέπει να μπουν ανεμογεννήτριες.

Επίσης, ο Κ. Γιώργος Αμιράς, υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας ανέφερε ότι : “καλύτερα που κάηκε το δάσος, γιατί θα αναβαθμιστεί”.

Ακόμη, ο Κ.Χατζηδακης το 2020 βγάζει εκτός εποπτείας 36 περιοχές, μέσα σε αυτές και η Δαδιά.

Να επισημανθεί επίσης, ότι συμφωνα με δημοσιευματα ο Κ. Χριστοφοράκος Διευθύνων σύμβουλος της Siemens κατηγορήθηκε ότι πήρε «μαύρα» χρήματα από την εταιρεία για να προχωρήσει το έργο των αιολικών πάρκων.

Αυτό όμως που έφερε την οργή των πολιτών της Εύβοιας, ήταν ότι ο Γενικός διευθυντής περιβαλλοντικής πολιτικής Κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο οποίος υπέγραψε, και μαζί με το ΥΠΕΝ, δόθηκε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά της Εύβοιας.

Οι πολίτες λοιπόν αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν για όλη την κατάσταση με τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα για τους εξής λόγους:

  1. Γιατί έχουν ήδη συμβάλλει για την αιολική ενέργεια με την εγκατάσταση 34 γιγάντιων πάρκων στην νότια Εύβοια.
  2. Γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, και σε περιοχές με μοναδική περιβαλλοντική αξία.
  3. Γιατί ακόμη και η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει αποδεχτεί ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του υπάρχοντος ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  4. Γιατί είναι ανήκουστη η συμπεριφορά της ΡΑΕ να προτείνει ως θέσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, τις θέσεις που υποδεικνύουν οι επενδυτές.
  5. Γιατί αν στις υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες προστεθούν ακόμη 91 θα αλλάξει η φυσιογνωμία της Εύβοιας.
  6. Γιατί η άποψη ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση, δεν μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται και θα είναι έτοιμα, αλλά και ο χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπερνά τα 3 χρόνια.
  7. Γιατί θέλουν να στηρίξουν την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας 

Θα καταφέρουν οι πολίτες της Εύβοιας να εισακουστούν από την κυβέρνηση και να σταματήσουν την δολοφονία της φύσης, ή απλά οι κυβερνώντες θα κλείσουν τα αυτιά τους και θα λάβουν υπόψη τους τις ανησυχίες των πολιτών;

Τελικά, δεδομένης τής κατάστασης, μήπως ο πολίτης έχει χάσει την θέση του ως ιθαγενής και έχει γίνει υπήκοος στην ίδια  την χώρα του, μιας και δεν αποφασίζει για τίποτα;

Αν οι πολίτες της Εύβοιας με την ένωση τους δημιουργήσουν πρόβλημα στα σχέδια των επενδυτών για τα αιολικά πάρκα, φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν ενώνονταν όλοι οι Έλληνες.!

ΠΗΓΗ:

https://esypeloponnisou.wordpress.com/2022/

https://esykranidiou.blogspot.com/2022/11/blog-post_65.html?fbclid=IwAR2b8aQpFY7OnBFWCT9xqJbZtACLZkKSx6XW4VeIq21rOZvd8knHjmW6j6A