ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΕΤΣΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ
ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΕΤΣΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ !!!!
ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΣΤΙΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1932 ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ
ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΚΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΔΩ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΚ 259/23-09-1974 Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΦΕΚ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ,ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΙΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΟΥΝ; ΟΤΑΝ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ; ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Η ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ .
ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ DNA ,ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ
Hνωμένα Έθνη, Συμβούλιο Ασφαλείας - αποφάσεις, ψηφίσματα, πρακτικά γιά FYROM
- Οι επιστολές (των τότε υπουργών Εξωτερικών) Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και Κάρολου Παπούλια
- H αναγνώριση των Σκοπίων ως πΓΔΜ από την Ελλάδα, η υπογραφή της (ενδιάμεσης) συμφωνίας από τον Κάρολο Παπούλια και τον Stevo Crvenkovsky, 13 Σεπτ. 1995, στον ΟΗΕ, Νεα Υόρκη, με τον Σάϋρους Βανς ως "μάρτυρα".
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΛΗΡΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 98ου ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Πραγματοποιήθηκε στην έδρα
1 της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη, 8 Απριλίου 1993, στις 3 μ.μ.
Απουσία του Προέδρου κ. Jesus (Cape Verde), Αντιπροέδρου. ανέλαβε την προεδρία Η συνεδρίαση κλήθηκε να παραγγείλει στις 3.30 μ.μ. ΣΗΜΕΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 19 (συνέχεια)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
(α) ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (A/47/876)
(β) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (A/47/923)
(γ) ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ (A/47/L.54)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα ήθελα να καλέσω τη Γενική Συνέλευση να εξετάσει, στο σημείο 19 της ημερήσιας διάταξης, την Ένταξη νέων Μελών στα Ηνωμένα Έθνη, τη θετική σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την αίτηση για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη του κράτους του οποίου Η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο Α/47/876.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο έγγραφο A/471923, συνέστησε στη Γενική Συνέλευση να γίνει δεκτό το κράτος του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο A/47/876 ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το κράτος αυτό αναφέρεται προσωρινά για όλους τους σκοπούς εντός τα Ηνωμένα Έθνη ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» που εκκρεμεί επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει σχετικά με το όνομα του κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Συνέλευση έχει ενώπιόν της σχέδιο ψηφίσματος που περιέχεται στο έγγραφο A/47/L.54.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία των μελών να διαθέσουν αυτό το στοιχείο γρήγορα, θα ήθελα να προτείνω να προχωρήσουμε αμέσως στη λήψη απόφασης σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος που περιέχεται στο έγγραφο A/47/L.54 και, ως προς αυτό, να παραιτηθούμε η σχετική διάταξη του κανόνα 78 του Κανονισμού που έχει ως εξής:
«...Κατά γενικό κανόνα, καμία πρόταση δεν συζητείται ούτε τίθεται σε ψηφοφορία σε οποιαδήποτε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, εκτός αν έχουν διανεμηθεί αντίγραφά της στην όλες οι αντιπροσωπείες το αργότερο την προηγούμενη ημέρα"
Εκτός εάν ακούσω αντίρρηση, θεωρώ ότι η Συνέλευση συμφωνεί με αυτήν την πρόταση.
Έτσι αποφασίστηκε.
Ο Πρόεδρος: Εκτός από τις χώρες που αναφέρονται στο έγγραφο A/47/L.54, οι ακόλουθες χώρες έχουν γίνει χορηγοί: Αργεντινή, Αυστραλία, Μπουτάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Κύπρος, Τσεχία, Ισημερινός, Ινδία, Ισραήλ, Ιορδανία, Κουβέιτ , Λιθουανία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μαρόκο, Νεπάλ, Ομάν, Πολωνία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουρινάμ, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .
Θα εξετάσουμε τώρα το σχέδιο ψηφίσματος A/47/L.54.
Μπορώ να θεωρήσω ότι η Γενική Συνέλευση αποδέχεται τη σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγκρίνει το σχέδιο ψηφίσματος A/47/L.54 με βοή;
Εγκρίνεται το σχέδιο ψηφίσματος A/47/L.54 (ψήφισμα 47/225).
Ο Πρόεδρος:Ως εκ τούτου, δηλώνω ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι αποδεκτή ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών .
Ζητώ από τον Αρχηγό του Πρωτοκόλλου να συνοδεύσει την αντιπροσωπεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον τόπο της.
Η αντιπροσωπεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνόδευσε στον τόπο της.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίζω την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για την αποδοχή της ως Μέλους αυτού του Οργανισμού.
Καλώ τον εκπρόσωπο της Ρουάντα, ο οποίος θα μιλήσει εξ ονόματος της Ομάδας των Αφρικανικών Κρατών.
κ. BIZIMANA (Ρουάντα) (ερμηνεία από τα γαλλικά): Μου δίνει μεγάλη χαρά, εκ μέρους της Αφρικανικής Ομάδας, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ κατά τον μήνα Απρίλιο, να καλωσορίσω ειλικρινά στα Ηνωμένα Έθνη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η ένταξη αυτού του νέου κράτους μέλους είναι ένα γεγονός που μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στον στόχο μας για έναν πραγματικά παγκόσμιο οργανισμό και είναι επομένως εύγλωττη απόδειξη της εμπιστοσύνης των λαών σε αυτόν τον Οργανισμό και στην ικανότητά του να τους βοηθήσει να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να μοιραστούν τα πεπρωμένα τους και να προωθήσουν τα ευγενή ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην υπηρεσία της ανάπτυξης αλληλεγγύης της ανθρωπότητας.
Σε αυτήν την ιστορική περίσταση, το Αφρικανικό Κράτος3, εκ μέρους του οποίου μιλώ σήμερα, χαίρεται για την προοπτική συνεργασίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην προσπάθεια επίτευξης των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τα ίδια κράτη που υποδέχθηκαν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εύχονται στους λαούς της κάθε επιτυχία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα καλώ τον εκπρόσωπο του Μπουτάν, ο οποίος θα μιλήσει εξ ονόματος της Ομάδας των Ασιατικών Κρατών.
κ. TSHERING (Μπουτάν): Είναι μεγάλη τιμή για την αντιπροσωπεία του Βασιλείου του Μπουτάν να καλωσορίζει, εξ ονόματος των κρατών μελών της Ασιατικής Ομάδας, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως το νεότερο μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή στο σύνολό της εδώ και καιρό, και ως εκ τούτου αυτή η χαρούμενη περίσταση είναι πράγματι ένα θέμα που πρέπει να γιορτάσουμε.
Η σημερινή ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Ηνωμένα Έθνη υποδηλώνει ξεκάθαρα τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας για το κυρίαρχο και ανεξάρτητο καθεστώς της χώρας καθώς και τον υψηλό σεβασμό του λαού της για τη συμβολή του στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι ορισμένα ζητήματα παραμένουν ακόμη άλυτα. Ωστόσο, η παραδοχή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην ειλικρίνεια όλων των ενδιαφερομένων στην επιθυμία τους να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Τα κράτη μέλη της Ασιατικής Ομάδας μαζί μου συγχαίρουν εσάς, κύριε Gligorov, και τον λαό σας για την ιστορική ευκαιρία της ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Ηνωμένα Έθνη. έχουμε επίγνωση της μεγάλης ευτυχίας που νιώθουν οι άνθρωποί σας σήμερα και θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά τους. Γνωρίζουμε όχι μόνο την πλούσια συνεισφορά της χώρας σας στην πολιτιστική πολυμορφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά είμαστε επίσης βέβαιοι για τη σημαντική συνεισφορά που θα κάνετε εσείς και ο λαός σας για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και προόδου στην περιοχή και στην ο κόσμος.
Η συμμετοχή στα Ηνωμένα Έθνη έχει πολλά προνόμια και πολλές ευθύνες. Το μεγαλύτερο προνόμιο είναι να κάθεσαι σε αυτό το σώμα των 181 εθνών ως ίσα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη. Ομοίως, η μεγαλύτερη ευθύνη είναι να επεκτείνουμε σε όλα τα άλλα 180 Μέλη πλήρη σεβασμό, φιλία και κατανόηση. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα εκπληρώσει πλήρως τις ευθύνες της με υποδειγματικό τρόπο.
Μιλώντας εξ ονόματος της δικής μου αντιπροσωπείας, ενώ η γεωγραφική απόσταση χωρίζει τις δύο χώρες μας, υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είμαστε και οι δύο μικρές και μεσόγειες χώρες που προσπαθούμε να επιφέρουμε μεγαλύτερη βελτίωση στη ζωή των λαών μας. αλλά το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα μοιραστούμε είναι η κοινή μας πίστη στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και η υπερηφάνεια που θα έχουμε ως μέλος μας.
Θα ήθελα να καλωσορίσω για άλλη μια φορά, εξ ονόματος των κρατών μελών της Ασιατικής Ομάδας, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: καλέστε τώρα τον εκπρόσωπο της Ουγγαρίας, ο οποίος θα μιλήσει εξ ονόματος της Ομάδας των Κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.
κ. ERDOS (Ουγγαρία) (ερμηνεία από τα γαλλικά): Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για εμένα, ως νυν Πρόεδρος της Ομάδας των Κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, να μεταφέρω εξ ονόματος των χωρών μελών της Ομάδας τις καλύτερες ευχές μας στους 181ο Μέλος αυτού του Παγκόσμιου Οργανισμού για την αποδοχή του ως μέλους. Σήμερα βάζουμε τέλος σε μια κατάσταση που κράτησε πάρα πολύ. Γνωρίζουμε ότι η έγκριση από τη Συνέλευση του ψηφίσματος για την ένταξη είναι ένα κρίσιμο στάδιο στη ζωή αυτού του νέου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών.
Η αύξηση του αριθμού των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών είναι εύγλωττη απόδειξη των ιστορικών αλλαγών που ο κόσμος μας έχει δει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ακόμη πιο δυναμικά τη μεγάλη αρχή της οικουμενικότητας των Ηνωμένων Εθνών. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ανοίγονται πλέον πρωτοφανείς προοπτικές για την ανθρωπότητα για επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, μια προσπάθεια που απαιτεί τη συμμετοχή όλων των κρατών. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτό το νέο μέλος του παγκόσμιου οργανισμού μας, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεθνείς δραστηριότητες, προέρχεται από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι χώρες της Ομάδας Κρατών της Ανατολικής Ευρώπης χαιρετίζουν την πρωτοβουλία των Συμπροέδρων της Διευθύνουσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την επίλυση της διαφοράς που προέκυψε σχετικά με το όνομα του νεοεισαχθέντος κράτους και να προωθήσει τη θέσπιση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων. Εκφράζουν την ελπίδα ότι θα βρεθεί γρήγορα μια θετική διευθέτηση, αμοιβαία ικανοποιητική για τα μέρη, αφήνοντας έτσι στην ιστορική λήθη μια διαφορά που καθυστερεί για πάρα πολύ καιρό τις οριστικές λύσεις που όλοι ελπίζουν. Κατά τη γνώμη της Ομάδας
των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, μια τέτοια διευθέτηση αναμφίβολα θα συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας στην περιοχή. Ομοίως, πιστεύουν ότι η εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε αυτό το σημαντικό τμήμα της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι χώρες μέλη της Ομάδας των Κρατών της Ανατολικής Ευρώπης είναι πεπεισμένες ότι το νέο κράτος μέλος που επιτέλους πήρε σήμερα τη θέση που του αξίζει σε αυτή τη Συνέλευση θα συμβάλει πολύτιμη στην εφαρμογή των σκοπών και των αρχών του Χάρτη. Εύχονται σε αυτή τη φίλη χώρα κάθε επιτυχία σε αυτή την κοινή προσπάθεια, που είναι και δύσκολη και εμπνευσμένη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα καλώ τον εκπρόσωπο της Μπελίζ, ο οποίος θα μιλήσει εξ ονόματος της Ομάδας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
κ. ROGERS (Μπελίζ): Έχω την ιδιαίτερη τιμή να μιλήσω εξ ονόματος των κρατών μελών αυτού του Οργανισμού που απαρτίζουν τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και απευθύνω ένα ειλικρινές, θερμό καλωσόρισμα και τα χέρια της φιλίας μας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Η πΓΔΜ για τη σημαντική ένταξη της στα Ηνωμένα Έθνη. Η είσοδός του στα Ηνωμένα Έθνη εμπλουτίζει περαιτέρω τα ποικίλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και πιστοποιεί την αρχή της οικουμενικότητας που καθοδηγεί αυτόν τον Οργανισμό. Αισθανόμαστε βέβαιοι ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με άλλα έθνη. Ταυτόχρονα, δράττουμε την ευκαιρία για να προτρέψουμε τη συνέχιση του διαλόγου για την οριστική επίλυση της διαφοράς.
Διαπιστώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι το νεότερο μέλος των Ηνωμένων Εθνών έχει ξεφύγει από τη σύγκρουση και την αναταραχή που προκλήθηκαν από δραματικές αλλαγές που σάρωσαν τη γωνιά του στον κόσμο. Όμως, ενώ χαιρόμαστε για αυτά τα εξαιρετικά γεγονότα, σπεύδουμε να προσθέσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την κρίση σε άλλους τομείς όπου η συνεχιζόμενη ένταση και η διχόνοια αποτελούν εμπόδια στην ειρήνη. Αποτίουμε δημόσιο φόρο τιμής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη διευκόλυνση της προώθησης της ειρήνης, μέσω του διαλόγου, σε μια περιοχή που σπαράσσεται από τον πόλεμο.
Τα κράτη μέλη της Ομάδας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας την πλήρη συνεργασία και αλληλεγγύη της Ομάδας καθώς εργαζόμαστε για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την πραγματοποίηση ενός κόσμου ελεύθερου, ευημερούντος και σταθερού, όπου τηρούνται οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στη συνέχεια καλώ τον εκπρόσωπο της Ισλανδίας, ο οποίος θα μιλήσει εξ ονόματος της Ομάδας των Δυτικοευρωπαϊκών και άλλων Κρατών.
κ. SIGMUNDSSON (Ισλανδία): Εξ ονόματος της Ομάδας Δυτικοευρωπαϊκών και Άλλων Κρατών, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ σήμερα, έχω τη μεγάλη χαρά να καλωσορίσω στα Ηνωμένα Έθνη το νέο κράτος μέλος του οποίου μόλις εγκρίναμε την ένταξη με βοή.
Αυτό το ιστορικό γεγονός μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην καθολικότητα της ιδιότητας μέλους του Οργανισμού, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 181 κράτη μέλη. Αποτελεί μαρτυρία της επιθυμίας της διεθνούς κοινότητας να αποδεχθεί όλα τα κράτη που είναι διατεθειμένα να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που περιέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να συμμεριστούν τις αρχές και τους σκοπούς που κατοχυρώνονται σε αυτόν.
Υποστηρίζουμε πλήρως την προεδρική δήλωση που έγινε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 7 Απριλίου και είμαστε πεπεισμένοι ότι το νέο κράτος μέλος, μέσω της ένταξής του στον Οργανισμό, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής του.
Καλωσορίζουμε το νέο κράτος μέλος στα Ηνωμένα Έθνη και ευχόμαστε στο λαό του ειρήνη, ευημερία και επιτυχία στο μέλλον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα καλώ τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της χώρας υποδοχής.
Κα ALBRIGHT (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής): Ως χώρα υποδοχής των Ηνωμένων Εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουν με τα άλλα μέλη της Γενικής Συνέλευσης καλωσορίζοντας την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την εκτίμησή τους προς τα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία αποδοχής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η συμβιβαστική δέσμη που επιτρέπει την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία περιλαμβάνει το ψήφισμα 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της 7ης Απριλίου 1993, αποτελεί φόρο τιμής στην πολιτιστική ικανότητα όλων των εμπλεκομένων μερών, ιδιαίτερα οι ηγέτες της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επικροτούμε τις προσπάθειές τους να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων.
Η ένταξη αυτού του νέου κράτους στα Ηνωμένα Έθνη θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής. Η ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη είναι απλώς ένα πρώτο βήμα, ωστόσο, για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών. Πρέπει να συνεχίσουν ·~o να δείξουν την ευελιξία που τους έχει φτάσει ως εδώ. Τους παροτρύνουμε να συνεργαστούν πλήρως με τον Λόρδο Όουεν και τον κ. Βανς, καθώς οι Συμπρόεδροι αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν «ένα μηχανισμό για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών.
Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα Ηνωμένα Έθνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώ τον εκπρόσωπο της Ελλάδας.
κ. ΕΞΑΡΧΟΣ (Ελλάδα): Η Ελλάδα, ως χορηγός του ψηφίσματος που μόλις εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση, προσχωρεί σε όλους τους προηγούμενους ομιλητές που χαιρέτησαν την ένταξη του νέου μέλους, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στα Ηνωμένα Έθνη ως ανανεωμένη έκφραση της την οικουμενικότητα του Οργανισμού μας και την επιθυμία του να δεχτεί ανάμεσά του ένα Κράτος που δεσμεύεται να τηρεί τις αρχές και τους σκοπούς που ορίζονται στον Χάρτη. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ελλάδα θα επεκτείνει τη συνεργασία της στο νέο κράτος μέλος ελπίζοντας ότι όλα τα στοιχεία που περιέχονται στο ψήφισμα 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην προεδρική δήλωση της 7ης Απριλίου 1993 θα ολοκληρωθούν επιτυχώς σε θετική ολοκλήρωση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τη συνεισφορά της με ειλικρίνεια και καλή θέληση στο έργο που έχει ανατεθεί στους Συμπροέδρους της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ώστε να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, η διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων. .
Με αυτή την πανηγυρική ευκαιρία, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να πιστέψει ότι το νέο μέλος θα ανταποδώσει με το ίδιο πνεύμα ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες μας να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή φιλικών και καλών σχέσεων γειτονίας.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ κ.κ. KIRO GLIGOROV, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Συνέλευση θα ακούσει τώρα μια ομιλία του Προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο κ. Kiro Gligorov Πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. συνοδεύτηκε στο βήμα
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης, έχω την τιμή να καλωσορίσω στα Ηνωμένα Έθνη τον Πρόεδρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την Εξοχότητά του κ. Kiro Gligorov1 και να τον προσκαλέσω να μιλήσει στη Συνέλευση.
Πρόεδρος GLIGOROV: Σε αυτήν την επίσημη στιγμή, είμαι στην ευχάριστη θέση και με ενθουσιασμό να εκφράσω, εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξη που έδειξε η ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Ηνωμένα Έθνη ως ισότιμο μέλος.
(μίλησε στα Μακεδονικά: Αγγλικό κείμενο που επιστράφηκε από την αντιπροσωπεία)
Αυτή η πράξη έστεψε με επιτυχία τις αιώνες προσπάθειες του λαού της Μακεδονίας και τον 130χρονο αγώνα του για ελευθερία και ανεξάρτητο κράτος. Η ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη διεθνή οικογένεια των εθνών είναι μια πράξη κατά την οποία η δικαιοσύνη θριαμβεύει και ένα φωτεινό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ένα μικρό και φιλειρηνικό έθνος έχει επιτύχει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και την πολιτεία και την υπεύθυνη θέση του στη διεθνή κοινότητα με ειρηνικό και νόμιμο τρόπο.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πολύ σύντομα να επισημάνω ένα μέρος της μακράς και πολύ συχνά τραγικής ιστορίας του λαού μου. Είναι ένα έθνος με διαρκή μνήμη και πλούσια πολιτιστική ιστορία και παράδοση. Ένα έθνος που εισήγαγε πρώτο τον γραμματισμό και τον Χριστιανισμό στους Σλάβους. Ένα έθνος του οποίου οι τοιχογραφίες-«είναι ένα λαμπρό σημείο στο σκοτάδι της μεσαιωνικής Ευρώπης. ένα έθνος του οποίου η σύγχρονη λογοτεχνία και τέχνη αποτελούν μέρος των παγκόσμιων πολιτιστικών θησαυρών. ένα έθνος του οποίου η βασική πολιτιστική και πολιτική πίστη έχει εκφραστεί σε όλη την ιστορία του στο πνεύμα της συνύπαρξης και της εθνικής και πολιτιστικής του ανοχής. Είναι ένα έθνος που εντάχθηκε στον αντιφασιστικό συνασπισμό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο ο αγώνας, στην πρώτη συνεδρίαση της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας, ίδρυσε το Μακεδονικό Κράτος,
Ο στρατηγός του μακεδονικού απελευθερωτικού κινήματος στις αρχές του αιώνα, ο Gore Delcev, ανθρωπιστής και κοσμοπολίτης, εξέφρασε ξεκάθαρα αυτόν τον τρόπο κατανόησης του κόσμου ως «9 πεδίο πολιτιστικού ανταγωνισμού μεταξύ των εθνών». Σε αυτό το πνεύμα η Μακεδονία επιδίωξε και κέρδισε την κρατική της ανεξαρτησία και κυριαρχία. Ήταν η μόνη Δημοκρατία της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας που κέρδισε την ανεξαρτησία της με τα ειρηνικά και νόμιμα μέσα ενός δημοψηφίσματος και ενός νέου Συντάγματος. Είναι η μόνη Δημοκρατία που δεν έχει συμμετάσχει στον πόλεμο και στο διεθνές και θρησκευτικό αιματοχυσία του, που έχουν εξαπλωθεί χωρίς νόημα σε όλη την περιοχή.
Στον δρόμο της προς την ανεξαρτησία, η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπέστη δυστυχώς μεγάλη ζημιά. Υπέστη την άδικη καθυστέρηση της διεθνούς αναγνώρισής του. Μάλιστα, βρέθηκε στη θέση να υποστεί τεράστιες απώλειες από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και εκτέθηκε σε αποκλεισμό από ορισμένους γείτονές της. Παρ' όλα αυτά, ωστόσο, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και οι διάφοροι κρατικοί φορείς της παρέμειναν προσηλωμένοι στις αρχές της ειρήνης και του διαλόγου, της διαεθνοτικής κατανόησης, της ανοχής και της συνύπαρξης στα Βαλκάνια. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έπαιρναν τη σωστή απόφαση.
Σήμερα, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ένα ειρηνικό ευρωπαϊκό κράτος, αναπτύσσει την εξωτερική της πολιτική σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: η ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προϋποθέσεις για μια ασφαλέστερη και ασφαλέστερη πιο δίκαιος κόσμος για όλους. Τώρα, ως ισότιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών, θα συμμετάσχει ενεργά στην υλοποίηση των στόχων και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Με βάση τις δικές μας παραδόσεις και τις τρέχουσες προσπάθειες, ο υψηλότερος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικότερα τα δικαιώματα των εθνικοτήτων και των εθνοτικών ομάδων που ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία σήμερα φιλοξενεί Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Τσιγγάνοι και Βλάχοι, καθώς και μέλη -άλλων εθνικοτήτων. Με αυτό το πνεύμα, θα ενισχύσουμε τους δεσμούς καλής γειτονίας και φιλίας στα Βαλκάνια.
Η Δημοκρατία της Μακεδονίας θέλει και είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση διεθνών συγκρούσεων σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συμμετάσχει ενεργά στις δραστηριότητες των εξειδικευμένων υπηρεσιών του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως ευρωπαϊκό κράτος, επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας των εθνών.
Δηλώνω επίσημα, εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα σεβαστεί τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στις διεθνείς της σχέσεις. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας παραμένει έτοιμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη του κόσμου με βάση τις αρχές της κυρίαρχης ισότητας, της μη χρήσης βίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων και του σεβασμού της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας τους. . Με βάση αυτές τις ίδιες αρχές, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την ανάπτυξη σχέσεων με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας επίλυσης της παρούσας κατάστασης που αφορά την Ελλάδα, και για το άνοιγμα του δρόμου προς τη φιλία και τη συνεργασία.
Σε αυτήν την ιστορική στιγμή για το κράτος μου, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω εν κατακλείδι ότι γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης των λόγων του Προοιμίου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών:
«να επιβεβαιώσουμε την πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου , στα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών και μεγάλων και μικρών εθνών».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη δήλωση που μόλις έκανε.
Από το βήμα ακολούθησε ο κ. Kiro Gligorov, Πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ:
Γενική Συνέλευση
Σαράντα έβδομη σύνοδος Σημείο ημερήσιας διάταξης 19
Περιφέρεια. ΓΕΝΙΚΗ A/RES/47/225 27 Απριλίου 1993
ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
(χωρίς αναφορά σε Κεντρική Επιτροπή (A/47/L.54 και Add.1)
47/225. Αποδοχή του κράτους του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο A147/876-S125147 για την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη
Η Γενική Συνέλευση,
αφού έλαβε τη σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 7ης Απριλίου 1993 ότι το κράτος του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο A/47/876-S/25147 πρέπει να γίνει δεκτό για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, 1/
Έχοντας εξετάσει την αίτηση για ένταξη που περιλαμβάνεται στο έγγραφο A/47/876-S/25147,
Αποφασίζει να κάνει δεκτό το κράτος του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο A/47/876-S/25147 ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο αυτό το κράτος αναφέρεται προσωρινά για όλους τους σκοπούς στα Ηνωμένα Έθνη ως "η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε εκκρεμότητα τακτοποίηση της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομα του Δημοσίου.
98η συνεδρίαση της ολομέλειας, 8 Απριλίου 1993
--------------------------------------------- -------------------------------------------------- ----------------------
Περιφέρεια
του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. GENERAL /RES/845 (1993) 18 Ιουνίου 1993
ΨΗΦΙΣΜΑ 845 (1993)
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την 3243η σύνοδό του στις 18 Ιουνίου 1993
Το Συμβούλιο Ασφαλείας,
Υπενθυμίζοντας το ψήφισμά του 817 (1993) της 7ης Απριλίου 1993, στο οποίο προέτρεπε την Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Συμπροέδρους της Διευθύνουσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία προκειμένου να φτάσουν στο ταχεία διευθέτηση της διαφοράς τους,
έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα που υποβλήθηκε σύμφωνα με το ψήφισμα 817 (1993), μαζί με τη δήλωση της κυβέρνησης της Ελλάδας και την επιστολή του Προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με ημερομηνία 27 και 29 Μαΐου 1993 αντίστοιχα (S/25855 και Add.l και 2),
1. Εκφράζει την εκτίμησή του προς τους Συμπροέδρους της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για τις προσπάθειές τους και επαινεί στα μέρη ως υγιή βάση για τη διευθέτηση της διαφοράς τους τις προτάσεις που παρατίθενται στο παράρτημα V της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα·
2. προτρέπει τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για να καταλήξουν σε ταχεία διευθέτηση των υπολειπόμενων μεταξύ τους ζητημάτων.
3. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κρατά ενήμερο το Συμβούλιο για την πρόοδο αυτών των περαιτέρω προσπαθειών, στόχος των οποίων είναι να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ των δύο μερών πριν από την έναρξη της τεσσαρακοστής όγδοης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την έκβασή τους εγκαίρως και αποφασίζει να συνεχίσει την εξέταση του θέματος υπό το φως της έκθεσης.
93-36124 (E) 180693
------------------------------------------- -------------------------------------------------- ----------------
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (27 Απριλίου 1993)
Γενική Συνέλευση (Distr. GENERAL A/RES/47/225 27 Απριλίου 1993)
Σαράντα έβδομη σύνοδος Θέμα ημερήσιας διάταξης #19
ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
[χωρίς αναφορά σε Κεντρική Επιτροπή (Α/47/ Ν.54 και Προσθ.1)]
47/225. Αποδοχή του κράτους του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο A/47/876-5125147 ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη
Η Γενική Συνέλευση,
Έχοντας λάβει τη σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 7ης Απριλίου 1993 ότι το κράτος του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο Α/ 47/876-S/25147 θα πρέπει να γίνει δεκτός ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, 1/
Έχοντας εξετάσει την αίτηση για ένταξη που περιλαμβάνεται στο έγγραφο A/47/876-S/25147,
Αποφασίζει να κάνει δεκτό το κράτος του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο A/47/876-S/25147 ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο αυτό το κράτος αναφέρεται προσωρινά για όλους τους σκοπούς στα Ηνωμένα Έθνη ως "η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε εκκρεμότητα τακτοποίηση της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομα του Δημοσίου.
98η συνεδρίαση της ολομέλειας , 8 Απριλίου 1993
-------------------------------------------- -------------------------------------------------- --------------
Περιφέρεια
του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. GENERAL SIRES/817 (1993) 7 Απριλίου 1993
ΨΗΦΙΣΜΑ 817 (1993)
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την 3196η σύνοδό του στις 7 Απριλίου 1993
Το Συμβούλιο Ασφαλείας,
Έχοντας εξετάσει την αίτηση εισδοχής στα Ηνωμένα Έθνη στο έγγραφο S/25147,
σημειώνοντας ότι ο αιτών πληροί τα κριτήρια για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη που ορίζονται στο άρθρο 4 του Χάρτη,
σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει προκύψει διαφορά σχετικά με το όνομα του Κράτος, το οποίο πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον της διατήρησης ειρηνικών και καλής γειτονίας στην περιοχή,
Χαιρετίζοντας την ετοιμότητα των Συμπροέδρων της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, κατόπιν αιτήματος της Γενικός Γραμματέας, να χρησιμοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες για να διευθετήσουν την προαναφερθείσα διαφορά και να προωθήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών,
Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των επιστολών που περιέχονται στα έγγραφα S/25541, S/25542 και S/25543 που ελήφθησαν από τα μέρη,
1. προτρέπει τα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Συμπροέδρους της Διευθύνουσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για να καταλήξουν σε γρήγορη διευθέτηση της διαφοράς τους·
2. Συνιστά στη Γενική Συνέλευση το κράτος του οποίου η αίτηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο S/25147 να γίνει δεκτό ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο αυτό το κράτος αναφέρεται προσωρινά για όλους τους σκοπούς στα Ηνωμένα Έθνη ως ~~η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ~~ εκκρεμότητα διευθέτησης της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομα του Δημοσίου.
3. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι Συμπρόεδροι της Διευθύνουσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.
93-20374 4960Z (E)
-------------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------
S/RES/845 (1993)
18 Ιουνίου 1993
ΨΗΦΙΣΜΑ 845 (1993)
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την 3243η σύνοδό του,
στις 18 Ιουνίου 1993
Το Συμβούλιο Ασφαλείας,
Υπενθυμίζοντας το ψήφισμά του 817 (1993) της 7ης Απριλίου 1993, στο οποίο προέτρεπε την Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Συμπροέδρους της Διευθύνουσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία προκειμένου να φτάσουν στο ταχεία διευθέτηση της διαφοράς τους,
έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα που υποβλήθηκε σύμφωνα με το ψήφισμα 817 (1993), μαζί με τη δήλωση της κυβέρνησης της Ελλάδας και την επιστολή του Προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με ημερομηνία 27 και 29 Μαΐου 1993 αντίστοιχα (S/25855 και Add.1 και 2),
1. Εκφράζει την εκτίμησή του προς τους Συμπροέδρους της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για τις προσπάθειές τους και επαινεί στα μέρη ως υγιή βάση για τη διευθέτηση της διαφοράς τους τις προτάσεις που παρατίθενται στο παράρτημα V της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα·
2. προτρέπει τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για να καταλήξουν σε ταχεία διευθέτηση των υπολειπόμενων μεταξύ τους ζητημάτων.
3. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κρατά ενήμερο το Συμβούλιο για την πρόοδο αυτών των περαιτέρω προσπαθειών, στόχος των οποίων είναι να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ των δύο μερών πριν από την έναρξη της τεσσαρακοστής όγδοης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, και να υποβάλει έκθεση προς το Συμβούλιο σχετικά με την έκβασή τους εγκαίρως και αποφασίζει να συνεχίσει την εξέταση του θέματος υπό το φως της έκθεσης
--------------------------- -------------------------------------------------- ----------------------------
Ηνωμένων Εθνών
Γενική Συνέλευση Συμβουλίου Ασφαλείας
Περιφέρεια. GENERAL A/471877 5/25158, 25 Ιανουαρίου 1993
Τεσσαρακοστή έβδομη σύνοδος Θέμα ημερήσιας διάταξης 19 ΕΙΣΟΔΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ Επιστολή της 25ης Ιανουαρίου 1993 του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με παραπομπή στον Γ.Γ. την αίτηση εγγραφής μέλους που κυκλοφόρησε στο έγγραφο A1471875-S/25147 της 22ας Ιανουαρίου 1993, έχω την τιμή να διαβιβάσω επιστολή της 25ης Ιανουαρίου 1993 που απευθύνεται σε εσάς από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου (βλ. παράρτημα).
Θα ήμουν ευγνώμων εάν το κείμενο της παρούσας επιστολής και το παράρτημά της μπορούσαν να κυκλοφορήσουν επειγόντως ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 19 της ημερήσιας διάταξης, και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
(Υπογραφή) Αντώνιος ΕΞΑΡΧΟΣ Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος
---------------------------------------- --------------------
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Επιστολή της 25ης Ιανουαρίου 1993 του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα
Αναφέρομαι στην αίτηση για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και έχω την τιμή να επιστήσω επειγόντως την προσοχή σας σε ένα Μνημόνιο που αντικατοπτρίζει τις απόψεις και τη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδας επί του θέματος.
Θα το εκτιμούσα εάν μπορούσατε να γνωστοποιήσετε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτήν την επιστολή και το Μνημόνιο που επισυνάπτεται (βλ. παράρτημα).
(Υπογραφή) Μιχαήλ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Σχετικά με την αίτηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη
Ι. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η αίτηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη με την ονομασία που αναφέρεται στην αίτησή της εισάγει ένα στοιχείο περαιτέρω αποσταθεροποίησης των νότιων Βαλκανίων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, διαφωνώντας σθεναρά με αυτήν την ένταξη, η Ελλάδα αισθάνεται υποχρεωμένη να διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια σειρά σχετικών εκτιμήσεων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αιτών δεν πρέπει να γίνει δεκτός στον ΟΗΕ πριν από τη διευθέτηση ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων~ που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητα, καθώς και σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή. Όταν επιτευχθεί μια τέτοια διευθέτηση, η Ελλάδα δεν θα αντιτίθετο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη και,
2. Στο αίτημά της για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, η ΠΓΔΜ περιλαμβάνει αφενός μια υποτιθέμενη δέσμευση για αποδοχή και τήρηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, αφετέρου, ισχυρισμό ότι η ένταξή της στα Ηνωμένα Έθνη θα συνέβαλε ειρηνική επίλυση της κρίσης στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
3. Ενώ πρόκειται για ευπρόσδεκτες δηλώσεις. παρόλα αυτά, προηγούμενες εμπειρίες και πρακτικές. καθώς και οι συνιστώσες πράξεις και πολιτικές της νέας δημοκρατίας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προθυμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
4. Η νέα δημοκρατία αναδείχθηκε διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η φιλοσοφία του Συντάγματος της. που εγκρίθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1991, βασίζεται, μεταξύ άλλων, στις αρχές και τις συστατικές διακηρύξεις αυτού του ομοσπονδιακού κράτους που επικυρώθηκαν τον Αύγουστο του 1944 από την Αντιφασιστική Συνέλευση της Εθνικής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας (ASNOM). Σε αυτές τις δηλώσεις, που αναφέρονται στο προοίμιο του Συντάγματος. υπάρχουν άμεσες αναφορές στην προσάρτηση των μακεδονικών επαρχιών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και στην ίδρυση τελικά ενός μεγαλύτερου μακεδονικού κράτους εντός της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας (βλ. συνημμένο 1)
5. Στη δεκαετία του 1940. Η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, με τη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην εμπροσθοφυλακή, προσπάθησε να επιτύχει αυτούς τους στόχους υποστηρίζοντας μια κομμουνιστική εξέγερση στην Ελλάδα (η οποία κατέληξε σε έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο) ως μέσο προσάρτησης της ελληνικής Μακεδονίας. Όταν η προσάρτηση των ελληνικών εδαφών απέτυχε το 1948, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την υπονόμευση της ελληνικής κυριαρχίας στην ελληνική Μακεδονία με προσπάθειες μονοπωλίου του μακεδονικού ονόματος, διακυβεύοντας έτσι μια διαρκή διεκδίκηση ελληνικών εδαφών και. πράγματι, στην ελληνική μακεδονική κληρονομιά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα αυτό βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης από το 1946 έως το 1950 με τον τίτλο Το Ελληνικό Ζήτημα» (βλ. συνημμένο 2).
6. Επί σαράντα χρόνια, τέτοιες πρακτικές δηλητηρίαζαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αξιωματούχοι της δημοκρατίας συνέχισαν, μέχρι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, να εκφράζουν επεκτατικές απόψεις. Μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αυτές οι ακραίες επεκτατικές διεκδικήσεις των εθνικιστών στα Σκόπια πήραν νέα ισχυρότερη ώθηση.
7. Είναι σε τέτοιους λόγους και σε τέτοια προηγούμενα που η πρώην ομοσπονδιακή δημοκρατία των Σκοπίων ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη το 1991 και τώρα επιδιώκει την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.
8. Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, σειρά πρωτοβουλιών ανέλαβαν οι αρχές του Σκοπιανού. έδειξαν ότι υπάρχει σαφής σύνδεση και συνέχεια σκοπών και δράσεων ιδίως κατά (Ελλάδα έχει ήδη γίνει αναφορά στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που βασίζεται στις αρχές της ASNOM του 1944. Στο Σύνταγμα αυτό αναφέρονται και οι δυνατότητα αλλαγής των συνόρων -ενώ η επικράτεια της ΠΓΔΜ παραμένει «αδιαίρετη και αναπαλλοτρίωτη» (άρθρο 3) - και επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών κρατών με πρόσχημα ζητήματα που αφορούν «το καθεστώς και τα δικαιώματα» των υποτιθέμενων μειονοτήτων. 49).Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η επεκτατική προπαγάνδα με στόχο τη γειτονική μακεδονική επαρχία Ελλάδας συνεχίζεται αμείωτη.Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα, μέσω της ευρείας κυκλοφορίας εντός της FYROM χαρτών που απεικονίζουν μια μεγάλη Μακεδονία, δηλαδή ενσωματώνουν τμήματα της επικράτειας όλων των γειτονικών της κρατών, και της εχθρικής λογοτεχνίας που σφετερίζεται τα ελληνικά σύμβολα και την κληρονομιά. Μόλις τον Αύγουστο του 1992, οι αρχές του kop τοποθέτησαν στη νέα σημαία της δημοκρατίας το έμβλημα της αρχαίας μακεδονικής δυναστείας που βρέθηκε στην Ελλάδα στον τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β' (βλ. συνημμένα 3, 4, 5 και 6).
9. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που δείχνουν ότι σε αυτό το σημείο καμπής, όταν ο αιτών επιδιώκει την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, οι αρχές του δεν έχουν εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες αγαπημένες φιλοδοξίες τους να διεκδικήσουν γειτονικά εδάφη.
10. Το όνομα ενός κράτους είναι σύμβολο. Έτσι, το γεγονός ότι οι αρχές στα Σκόπια έχουν υιοθετήσει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το κράτος τους είναι ύψιστης σημασίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν υιοθετήσει ρητά το όνομα μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που εκτείνεται σε τέσσερις γειτονικές χώρες, με 9 μόνο το 38,5% να βρίσκεται στην επικράτεια της FYROM. περιφέρειες. Για την ακρίβεια, το 51,5% της γεωγραφικής περιοχής της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην Ελλάδα, με πληθυσμό άνω των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ το υπόλοιπο 10% σε άλλα γειτονικά κράτη. Επιπλέον, το έδαφος της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση μια στενή λωρίδα στο νότο, δεν ήταν ποτέ μέρος της ιστορικής Μακεδονίας. Παρόλα αυτά η FYROM επιμένει να μονοπωλεί το μακεδονικό όνομα στην ονομασία του κράτους, και έτσι παριστάνει τον μοναδικό κάτοχο του τίτλου ιδιοκτησίας μιας πολύ ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποκλειστική χρήση του μακεδονικού ονόματος στην επίσημη ονομασία της δημοκρατίας θα αποτελούσε ερέθισμα για επεκτατικές διεκδικήσεις όχι μόνο από τους σημερινούς εθνικιστές ακτιβιστές στα Σκόπια αλλά και από τις μελλοντικές γενιές. Άλλωστε, το όνομα μεταφέρει από μόνο του επεκτατικά οράματα τόσο για τη γη όσο και για την κληρονομιά της Μακεδονίας ανά τους αιώνες. Η επίσημη ονομασία του θα ήταν ένα ερέθισμα για επεκτατικές διεκδικήσεις όχι μόνο από τους σημερινούς εθνικιστές ακτιβιστές στα Σκόπια αλλά και από τις μελλοντικές γενιές. Άλλωστε, το όνομα μεταφέρει από μόνο του επεκτατικά οράματα τόσο για τη γη όσο και για την κληρονομιά της Μακεδονίας ανά τους αιώνες. Η επίσημη ονομασία του θα ήταν ένα ερέθισμα για επεκτατικές διεκδικήσεις όχι μόνο από τους σημερινούς εθνικιστές ακτιβιστές στα Σκόπια αλλά και από τις μελλοντικές γενιές. Άλλωστε, το όνομα μεταφέρει από μόνο του επεκτατικά οράματα τόσο για τη γη όσο και για την κληρονομιά της Μακεδονίας ανά τους αιώνες.
11. Για να αποτρέψει τέτοιες αποσταθεροποιητικές καταστάσεις από το να απειλήσουν την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην οποία η ΠΓΔΜ ζήτησε την αναγνώριση, έχει θέσει προϋποθέσεις για την αναγνώριση του αιτούντος από την Κοινότητα και τα κράτη μέλη της. Αυτές οι προϋποθέσεις αναφέρονται στα ακόλουθα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας: (5/23293(17 Δεκεμβρίου 1991). 5/23880 (5 Μαΐου 1992), S/24200 (29 Ιουνίου 1992), ~/24960 (14 Δεκεμβρίου 1992). Εν συντομία, ορίζουν ότι η FYROM θα πρέπει να παράσχει τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές εγγυήσεις ότι δεν θα έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, ότι θα απέχει από κάθε εχθρική προπαγάνδα εναντίον αυτής της χώρας και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία ~tatC~5. Δυστυχώς, η FYROM δεν έχει συμμορφωθεί.
12. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ελλάδα μετέφερε στο ~kopje επανειλημμένα την ειλικρινή αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στην ανάπτυξη της παντού στην οικονομική και πολιτική συνεργασία με τη γειτονική δημοκρατία, μόλις η FYR() M. ~ υιοθέτησε τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις ΕΚ για την αναγνώριση. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει λάβει την πρωτοβουλία να προβαίνουν όλα τα γειτονικά κράτη της ΠΓΔΜ σε δημόσιες δηλώσεις αναγνωρίζοντας και εγγυώνται ως απαραβίαστα τα αντίστοιχα σύνορά τους. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες της ΕΚ για την παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας σε αυτή τη δημοκρατία, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός άπλωσε δημόσια το χέρι συνεργασίας στα Σκόπια. Επιπλέον, η Ελλάδα υποστήριξε μια πρόσφατη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μεμονωμένων μελών της Κοινότητας για αναζήτηση ειρηνικού τρόπου επίλυσης του προβλήματος.
13. Δυστυχώς, οι αρχές των Σκοπίων επέμειναν να ακολουθούν μια άκαμπτη και μη συνεργάσιμη στάση απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις που αποσκοπούν στην ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων.
14. είναι στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας όχι μόνο να επιλύει διαφορές αλλά και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τους. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση όπου απαιτείται επειγόντως προληπτική διπλωματία. Όλες οι προσπάθειες και όλες οι προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να διερευνηθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η αίτηση για ένταξη υποβλήθηκε σε προηγούμενη εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας.
15. Η Ελλάδα επιθυμεί να επισημάνει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη πριν από την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων, και ειδικότερα η εγκατάλειψη της χρήσης της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα διαιωνίσει και θα αύξανε τις τριβές και την ένταση και δεν θα ευνοούσε ειρήνη και σταθερότητα σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα δυστυχώς δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει αυτή τη δημοκρατία.
16. Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στη διατήρηση καλών σχέσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας με όλους τους γείτονές της, ενώ αποδίδει πρωταρχική σημασία στην ειρηνική επίλυση των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ τους. Είναι βέβαιο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως θεματοφύλακας της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα και μέτρα για τη διευθέτηση του ζητήματος, με τρόπο ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που ενδέχεται να εμποδίσουν μια εποικοδομητική λύση με ειρηνικά μέσα. Τέλος, εκφράζει την ετοιμότητά του να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις προσπάθειές του προς αυτόν τον στόχο.
Νέα Υόρκη, 25 Ιανουαρίου 1993
-------------------------------------------- -------------------------------------------------- ---------------
ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
733 THIRD AVENUE, NEW YORK, 10017
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Επιτρέψτε μου να επικοινωνήσω μαζί σας σχετικά με την αντιπαράθεση της κυβέρνησής μου για το θέμα των Σκοπίων.
Η Ασφάλεια του Συμβουλίου με το ψήφισμά του 817 (1993) αποδέχτηκε την αίτηση του Προέδρου Gligorof να γίνει δεκτό το κράτος που εκπροσωπεί ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών με την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επιπλέον, την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε ότι «υπήρχε μια διαφορά στο όνομα του κράτους που θα έπρεπε να ληφθεί προς όφελος της διατήρησης ειρηνικών και καλής γειτονίας σχέσεων στην περιοχή».
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ανησυχούσε για το ενδεχόμενο διατάραξης της ειρήνης στα Βαλκάνια, εάν τα Σκόπια επιμείνουν στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αυτή η ανησυχία επαναλαμβάνει παρόμοιες προεπισκοπήσεις θέσεις που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν αυτό το κράτος απευθύνθηκε στην Ευρώπη για διεθνή αναγνώριση.
Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι η πρόωρη αναγνώριση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, μια αναγνώριση που έγινε χωρίς την προηγούμενη επίλυση των εσωτερικών εθνικών της διαφορών, οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο και σε παρεμβάσεις των γειτονικών χωρών. Φοβάμαι λοιπόν ότι το προηγούμενο της Βοσνίας μπορεί να επαναληφθεί στα Σκόπια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δύο εθνότητες ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε αυτόν τον τομέα και η πιθανότητα επιδείνωσης των σχέσεών τους είναι πάντα παρούσα.
Τα Σκόπια είναι προϊόν γεωπολιτικών υπολογισμών του παρελθόντος, όπου υπάρχουν πλέον στοιχεία που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις περιοχές. Οι γειτονικές χώρες -με εξαίρεση την Ελλάδα- έχουν ήδη αναλάβει μελλοντικές απαιτήσεις.
Δικαίως, λοιπόν, το Συμβούλιο Ασφαλείας στα πλαίσια του Χάρτη, αλλά και στο νέο πνεύμα για την πρόληψη των κρίσεων, υιοθέτησε τη διαδικασία που θα διασφάλιζε την ειρήνη στην περιοχή.
Η απειλή κατά των χωρικών διαδικασιών δεν πηγάζει μόνο από το όνομα του κράτους, αλλά και από μια μακροχρόνια σειρά ενεργειών που προήλθαν από τον σφετερισμό του μακεδονικού ονόματος, την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου ιστορικά ανύπαρκτου έθνους και ολοκληρώθηκαν σε εδαφικές διεκδικήσεις. ιδιαίτερα κατά της Μακεδονίας, μιας βόρειας περιοχής της Ελλάδας.
Ως Αντιπολίτευση στο Purliament μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 1993, παρακολουθούσαμε στενά τη συμπεριφορά των Σκοπίων μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. Τονίσαμε ότι το νέο καθεστώς στα Σκόπια υιοθέτησε και συνέχισε την εχθρική του προπαγάνδα με ακόμη μεγαλύτερη προκλητικότητα κατά της χώρας μας και δημιούργησε κλίμα εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος μας, παρά τον ειρηνευτικό τόνο των δηλώσεων και των ενεργειών των εκπροσώπων του. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι το ισχυρότερο κόμμα στη Βουλή των Σκοπίων ήταν ένα κόμμα που είχε και έχει ως στόχο του την «ενοποίηση της Μακεδονίας», δηλαδή την προσάρτηση γειτονικών εδαφών. Οι κρατικοί εκδοτικοί οίκοι κυκλοφόρησαν χάρτες της «ενωμένης Μακεδονίας» ενώ τα σχολικά εγχειρίδια του νέου καθεστώτος περιλάμβαναν αυτούς τους χάρτες, καλλιεργώντας έτσι στη νέα γενιά αισθήματα ιρεντεντισμού και εκδίκησης κατά της Ελλάδας. Προς το λάλημα όλων η Κυβέρνηση του κ. Γκλιγκόροφ, με την έγκριση της Βουλής, υιοθέτησε μια κρατική σημαία με σύμβολα από την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Και σαν να μην ήταν όλα αυτά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα Σκόπια ξεκίνησαν μια διεθνή προπαγανδιστική εκστρατεία δυσφημώντας τη χώρα μας, κατασκευάζοντας γεγονότα και διώχνοντας απίστευτα ψέματα στη διεθνή κοινή γνώμη. Σημειωτέον ότι ο αναφερόμενος αββάς έγινε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τα μέτρα εμπιστευτικότητας - οικοδομής. Τα Σκόπια εξαπέλυσαν μια διεθνή καμπάνια προπαγάνδας δυσφημώντας τη χώρα μας, κατασκευάζοντας γεγονότα και διώχνοντας απίστευτα ψέματα στη διεθνή κοινή γνώμη. Σημειωτέον ότι ο αναφερόμενος αββάς έγινε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τα μέτρα εμπιστευτικότητας - οικοδομής. Τα Σκόπια εξαπέλυσαν μια διεθνή καμπάνια προπαγάνδας δυσφημώντας τη χώρα μας, κατασκευάζοντας γεγονότα και διώχνοντας απίστευτα ψέματα στη διεθνή κοινή γνώμη. Σημειωτέον ότι ο αναφερόμενος αββάς έγινε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τα μέτρα εμπιστευτικότητας - οικοδομής.
Περαιτέρω παρακολουθήσαμε πολύ στενά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των Σκοπίων εκμεταλλεύτηκε την προσφορά καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμπροέδρου της Διάσκεψης στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό έγινε με τρόπο που όχι μόνο δεν συνέβαλε στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην πραγματικότητα κατέστησε την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας ανεπαρκή και ανενεργή. Για να τα καταφέρουν, τα Σκόπια υιοθέτησαν μια άκαμπτη και αδιάλλακτη θέση στο θέμα της ονομασίας. Επιπλέον, δεν έκαναν καμία πειστική χειρονομία για την ειλικρινή τους πρόθεση να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης που απαιτείται για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων (δηλαδή με την αφαίρεση των σφετερισμένων ελληνικών συμβόλων από τη σημαία και την τροποποίηση της επίμαχης ρήτρας του Συντάγματος).
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να παραπληροφορήσει τη διεθνή κοινή γνώμη όταν, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να συνεργαστεί για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και φυσικά η κυβέρνησή μου δεν θα δεχτεί τη συνεχιζόμενη εκστρατεία απαξίωσης αλυτρωτικής φιλοδοξίας εκ μέρους των Σκοπίων κατά της χώρας μας.
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να επαναπαυθεί. τα σοβαρά προβλήματα που πηγάζουν από την αρνητική της θέση και πρέπει περαιτέρω να καταδεικνύουν με απτές χειρονομίες την επιθυμία τους να συμβάλουν εποικοδομητικά στην υποστήριξη του στόχου για τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ασκήσετε την επιρροή σας στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς αυτή την κατεύθυνση και διαβεβαιώνω εσάς και το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η χώρα μου, εάν υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, επιθυμεί και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίτευξη ενός τελικού λύση. Μια λύση που θα παρέχει ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.
Τελειώνοντας αυτήν την επιστολή, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε τους θερμούς μου χαιρετισμούς στον κ. Cyrys Vance για τις προσπάθειές του προς την επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων και την ελπίδα μας ότι θα συνεχίσει να είναι χρήσιμος με την εμπειρία του στο μέλλον.
Παρακαλώ δεχθείτε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, τις διαβεβαιώσεις της βαθύτατης εκτίμησής μου.
Κάρολος Παπούλιας
Υπουργός Εξωτερικών
(Σημ. σύντ.: Διατηρήσαμε ακριβώς την -ανορθόγραφη στα αγγλικά- γραφή όπως είναι στο αρχείο του ΟΗΕ. H παραπάνω επιστολή του Κ Παπούλια δεν έχει ημερομηνία,αλλά πρέπει να στάλθηκε τέλη του 1993)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Έγγραφο 95-27866
13 Σεπτεμβρίου 1995
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΠΓΔΜ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 13 Σεπτεμβρίου 1995
Περιεχόμενα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Α. ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣΗΣ
[1] [3] [3] Άρθρα [3] [3] ] [6] [7] [8]
Β. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Άρθρα [9] [10]
Γ. ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΑ
Άρθρο [11]
Δ. ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ
Άρθρα [12] [13] [14]
E ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Άρθρα [15] [16] [17] [18] [19] [20]
ΣΤ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ
Άρθρα [21] [22] [23]
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ο Υπουργός Κάρολος Παπούλιας , που εκπροσωπεί το Κόμμα του Πρώτου Μέρους (το «Κόμμα του Πρώτου Μέρους») και ο υπουργός Stevo Crvenkovsky , που εκπροσωπεί το Κόμμα του Δεύτερου Μέρους (το «Κόμμα του Δεύτερου Μέρους»), ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ως εξής :
Υπενθυμίζοντας την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών που ενσωματώθηκε στην Τελική Πράξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που υπογράφηκε στο Ελσίνκι,
έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα, εκείνα που αναφέρονται στην υποχρέωση των κρατών να απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους,
Με γνώμονα το πνεύμα και τις αρχές της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη του Παρισιού για μια νέα Ευρώπη και τις σχετικές πράξεις του Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη,
Λαμβάνοντας υπόψη το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, ιδιαίτερα στην περιοχή τους,
επιθυμώντας να επιβεβαιώσουν τα υφιστάμενα σύνορα μεταξύ τους ως διαρκή διεθνή σύνορα,
Υπενθυμίζοντας την υποχρέωσή τους να μην επέμβουν, με κανένα πρόσχημα ή με οποιαδήποτε μορφή, στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου,
επιθυμώντας να αναπτύξουν τις αμοιβαίες σχέσεις τους και να θέσουν γερά θεμέλια για ένα κλίμα ειρηνικών σχέσεων και κατανόησης,
Συνειδητοποιώντας ότι η οικονομική συνεργασία αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων σε σταθερή και σταθερή βάση, καθώς και την επιθυμία ανάπτυξης και προώθησης μελλοντικής συνεργασίας.
Επιθυμώντας να επιτύχουν ορισμένες ενδιάμεσες συμφωνίες που θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαπραγμάτευση μιας μόνιμης συμφωνίας,
συμφώνησαν ως εξής:
Α. ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Άρθρο 1
1. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Μέρος του Πρώτου Μέρους αναγνωρίζει το Μέρος του Δεύτερου Μέρους ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, υπό τον προσωρινό χαρακτηρισμό που ορίζεται σε επιστολή του Μέρους του Πρώτου Μέρους της ημερομηνίας την παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία, και τα Μέρη θα συνάψουν νωρίτερα διπλωματικές σχέσεις σε συμφωνημένο επίπεδο με απώτερο στόχο τις σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών.
2. Το Μέρος του Πρώτου Μέρους θα ιδρύσει όσο το δυνατόν συντομότερα γραφείο συνδέσμου στα Σκόπια, την πρωτεύουσα του Μέρους του Δεύτερου Μέρους, και το Μέρος του Δεύτερου Μέρους θα ιδρύσει όσο το δυνατόν ταχύτερα γραφείο συνδέσμου στην Αθήνα, πρωτεύουσα του Κόμματος του Πρώτου Μέρους.
Άρθρο 2
Τα μέρη επιβεβαιώνουν τα κοινά υφιστάμενα σύνορά τους ως διαρκή και απαραβίαστα διεθνή σύνορα.
Άρθρο 3
Κάθε μέρος αναλαμβάνει να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του άλλου Μέρους. Κανένα Μέρος δεν θα υποστηρίξει τη δράση τρίτου που στρέφεται κατά της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας του άλλου Μέρους.
Άρθρο 4
Τα Μέρη θα απέχουν, σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από την απειλή ή τη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της απειλής ή χρήσης βίας που αποσκοπεί στην παραβίαση των υφιστάμενων συνόρων τους, και συμφωνούν ότι κανένα από αυτά δεν θα διεκδικούν ή υποστηρίζουν αξιώσεις σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας του άλλου μέρους ή αξιώσεις για αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων τους.
Άρθρο 5
1. Τα μέρη συμφωνούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη διαφορά που περιγράφεται σε αυτό το ψήφισμα και στο ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας (1993).
2.. Αναγνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ τους σε σχέση με το όνομα του Μέρους του Δεύτερου Μέρους, κάθε Μέρος επιφυλάσσεται για όλα τα δικαιώματά του σύμφωνα με τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία. Τα μέρη συνεργάζονται με σκοπό τη διευκόλυνση των αμοιβαίων σχέσεών τους, παρά τις αντίστοιχες θέσεις τους ως προς το όνομα του Μέρους του Δεύτερου Μέρους. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέρη λαμβάνουν πρακτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του ζητήματος των εγγράφων, για τη διενέργεια κανονικών συναλλαγών και συναλλαγών μεταξύ τους κατά τρόπο συνεπή με τις αντίστοιχες θέσεις τους όσον αφορά το όνομα του Μέρους του Δεύτερου Μέρους.
Άρθρο 6
1. Το Κόμμα του Δεύτερου Μέρους δηλώνει επισήμως ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, και ειδικότερα στο Προοίμιό του ή στο Άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν μπορεί ή πρέπει να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση οποιουδήποτε ισχυρισμού από το Μέρος του Δεύτερου Μέρους σε οποιοδήποτε έδαφος που δεν βρίσκεται εντός των υφιστάμενων συνόρων του.
2. Το Μέρος του Δεύτερου Μέρους δηλώνει επισήμως ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, και ειδικότερα στο άρθρο 49 όπως τροποποιήθηκε, δεν μπορεί ή πρέπει να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση για το Μέρος του Δεύτερου Μέρους να παρέμβει στην εσωτερικές υποθέσεις άλλου Κράτους για την προστασία του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οποιωνδήποτε προσώπων σε άλλα κράτη που δεν είναι πολίτες του Μέρους του Δεύτερου Μέρους.
3. Το Κόμμα του Δεύτερου Μέρους δηλώνει επίσης επίσημα ότι οι ερμηνείες που δίνονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν θα αντικατασταθούν από καμία άλλη ερμηνεία του Συντάγματος του.
Άρθρο 7
1. Κάθε μέρος λαμβάνει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για την απαγόρευση εχθρικών δραστηριοτήτων ή προπαγάνδας από κρατικά ελεγχόμενες υπηρεσίες και για την αποθάρρυνση ενεργειών ιδιωτικών οντοτήτων που ενδέχεται να υποκινήσουν βία, μίσος ή εχθρότητα μεταξύ τους.
2. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Μέρος του Δεύτερου Μέρους παύει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο σε όλες τις μορφές του που εμφανίζεται στην εθνική του σημαία πριν από την έναρξη ισχύος της.
3. Εάν ένα από τα μέρη πιστεύει ότι ένα ή περισσότερα σύμβολα που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής του κληρονομιάς χρησιμοποιούνται από το άλλο Μέρος, θέτει την εν λόγω εικαζόμενη χρήση υπόψη του άλλου Μέρους και το άλλο Μέρος θα λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα ή αναφέρετε γιατί δεν θεωρεί απαραίτητο να το πράξει.
Άρθρο 8
1. Τα μέρη απέχουν από την επιβολή οποιουδήποτε εμποδίου στη διακίνηση ανθρώπων ή εμπορευμάτων μεταξύ των εδαφών τους ή μέσω του εδάφους οποιουδήποτε Μέρους προς το έδαφος του άλλου Μέρους. Και τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για να διευκολύνουν αυτές τις μετακινήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα έθιμα.
2. Τα μέρη συμφωνούν ότι μπορεί να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες όσον αφορά την ανάπτυξη πρακτικών μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5, προκειμένου να βοηθήσουν τα μέρη στην εφαρμογή του άρθρου 8.
Β. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Άρθρο 9
1. Κατά τη διεξαγωγή των υποθέσεών τους, τα μέρη καθοδηγούνται από το πνεύμα και τις αρχές της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας και του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Τελική Πράξη του Ελσίνκι, το έγγραφο της Συνόδου της Κοπεγχάγης της Διάσκεψης για την Ανθρώπινη Διάσταση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τη Χάρτα του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη.
2. Καμία διάταξη των πράξεων που απαριθμούνται στην παράγραφο 1 ανωτέρω δεν θα ερμηνεύεται ώστε να παρέχει οποιοδήποτε δικαίωμα ανάληψης δράσης αντίθετη προς τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της εδαφικής ακεραιότητα των κρατών.
Άρθρο 10
Πεπεισμένα ότι η ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατανόησης και της καλής γειτονίας των δύο λαών τους, τα μέρη ενθαρρύνουν τις επαφές σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα και δεν αποθαρρύνουν τις συναντήσεις μεταξύ των πολιτών τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα έθιμα.
Γ. ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΑ
Άρθρο 11
1. Κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Μέρος του Πρώτου Μέρους συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση ή τη συμμετοχή του Μέρους του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και ιδρύματα των οποίων το Μέρος του Το πρώτο μέρος είναι μέλος. Ωστόσο, το Μέρος του Πρώτου Μέρους επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή που αναφέρεται παραπάνω, εάν και στο βαθμό που το Μέρος του Δεύτερου Μέρους πρόκειται να αναφέρεται σε αυτόν τον οργανισμό ή ίδρυμα διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 των Ηνωμένων Εθνών Ψήφισμα 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας.
2. Τα μέρη συμφωνούν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη του Μέρους του Δεύτερου Μέρους θα πρέπει να υποστηρίζεται μέσω διεθνούς συνεργασίας, στο μέτρο του δυνατού από μια στενή σχέση του Μέρους του Δεύτερου Μέρους με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δ. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Άρθρο 12
1. Κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα καθοδηγούνται στις σχέσεις τους από τις διατάξεις των ακόλουθων διμερών συμφωνιών που είχαν συναφθεί μεταξύ της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και του Κόμματος της Πρώτο Μέρος στις 18 Ιουνίου 1959:
* (α) Η σύμβαση για τις αμοιβαίες έννομες σχέσεις,
* (β) η συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση και την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, και
* (γ) Η συμφωνία για υδροοικονομικά ζητήματα.
Τα μέρη προβαίνουν αμέσως σε διαβουλεύσεις με σκοπό τη σύναψη νέων συμφωνιών ουσιαστικά παρόμοιων με αυτές που αναφέρονται παραπάνω.
2. Τα μέρη διαβουλεύονται μεταξύ τους για να εντοπίσουν άλλες συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και του Κόμματος του Πρώτου Μέρους που θα κριθούν κατάλληλες για εφαρμογή στις αμοιβαίες σχέσεις τους.
3. Τα μέρη μπορούν να συνάπτουν πρόσθετες διμερείς συμφωνίες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 13
Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το Μέρος του Δεύτερου Μέρους είναι ένα Κράτος που δεν έχει στεριά, τα Μέρη θα καθοδηγούνται από τις ισχύουσες διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στο μέτρο του δυνατού τόσο στην πράξη όσο και κατά τη σύναψη συμφωνιών που αναφέρονται στο άρθρο 12.
Άρθρο 14
1. Τα μέρη ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φιλικών και καλής γειτονίας μεταξύ τους σχέσεων και ενισχύουν την οικονομική τους συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ειδικότερα, προωθούν, σε αμοιβαία βάση, τις οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές και συνδέσεις επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες, και διευκολύνουν τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων τους μεταξύ τους και μέσω των εδαφών και των λιμένων τους. Τα μέρη τηρούν τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς όσον αφορά τη διαμετακόμιση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σήματα και τους κωδικούς.
2. Για το σκοπό αυτό, τα μέρη συμφωνούν να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με στόχο την ταχεία εφαρμογή των συμφωνιών συνεργασίας στους προαναφερθέντες τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις του Μέρους του Πρώτου Μέρους που απορρέουν από την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλα διεθνή μέσα . Οι συμφωνίες αυτές αφορούν θεωρήσεις, άδειες εργασίας, ασφάλιση «πράσινης κάρτας», διέλευση στον εναέριο χώρο και οικονομική συνεργασία.
Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Άρθρο 15
1. Τα μέρη ενισχύουν τις οικονομικές τους σχέσεις σε όλους τους τομείς.
2. Τα μέρη υποστηρίζουν ιδίως την ανάπτυξη και τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων κεφαλαίου, καθώς και τη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συνεργασία μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων.
Άρθρο 16
1. Τα μέρη αναπτύσσουν και βελτιώνουν την επιστημονική και τεχνική συνεργασία καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης.
2. Τα μέρη εντείνουν τις ανταλλαγές πληροφοριών και επιστημονικής και τεχνικής τεκμηρίωσης και προσπαθούν να βελτιώσουν την αμοιβαία πρόσβαση σε επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, αρχεία, βιβλιοθήκες και παρόμοια ιδρύματα.
3. Τα μέρη υποστηρίζουν πρωτοβουλίες επιστημονικών ιδρυμάτων και ατόμων που αποσκοπούν στη βελτίωση της συνεργασίας στις επιστήμες.
Άρθρο 17
1. Τα μέρη φροντίζουν να αποφύγουν κινδύνους για το περιβάλλον και να διατηρήσουν τις φυσικές συνθήκες διαβίωσης στις λίμνες και τα ποτάμια που μοιράζονται τα δύο μέρη.
2. Τα μέρη συνεργάζονται για την εξάλειψη κάθε μορφής ρύπανσης στις παραμεθόριες περιοχές.
3. Τα μέρη θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν και να εναρμονίσουν στρατηγικές και προγράμματα για περιφερειακή και διεθνή συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Άρθρο 18
Τα μέρη συνεργάζονται για την άμβλυνση των συνεπειών των καταστροφών.
Άρθρο 19
1. Τα μέρη συνεργάζονται για τη βελτίωση και την προώθηση των επαγγελματικών και τουριστικών ταξιδιών.
2. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Μέρους του Πρώτου Μέρους που απορρέουν από τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα σχετικά μέσα της Ένωσης, τα μέρη καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για τη βελτίωση και την επιτάχυνση των τελωνειακών και συνοριακών διατυπώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης στην έκδοση θεωρήσεις για τους πολίτες του άλλου, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 5, παράγραφος 2, της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
3. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες συνοριακές διελεύσεις, όπως απαιτείται από τη ροή της κυκλοφορίας, και να κατασκευάσουν νέα συνοριακά σημεία διέλευσης, όπως απαιτείται.
Άρθρο 20
Τα μέρη συνεργάζονται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, των οικονομικών εγκλημάτων, των ναρκωτικών εγκλημάτων, του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών, των αδικημάτων κατά των αστικών αεροπορικών μεταφορών και της παραποίησης/απομίμησης.
ΣΤ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 21
1. Τα μέρη επιλύουν τυχόν διαφορές αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
2. Οποιαδήποτε διαφορά ή διαφωνία προκύψει μεταξύ των Μερών σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Ενδιάμεσης Συμφωνίας μπορεί να υποβληθεί από οποιοδήποτε από αυτά στο Διεθνές Δικαστήριο, εκτός από τις διαφορές που αναφέρονται στο άρθρο 5, παράγραφος 1.
Άρθρο 22
Το παρόν Η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους ή οντότητας και δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες που ήδη ισχύουν και τις οποίες έχουν συνάψει τα μέρη με άλλα κράτη ή διεθνείς οργανισμούς.
Άρθρο 23
1. Η παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ και θα τεθεί σε ισχύ την τριακοστή ημέρα μετά την ημερομηνία υπογραφής της από τους εκπροσώπους των Μερών όπως ορίζεται παρακάτω.
2. Η παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία παραμένει σε ισχύ έως ότου αντικατασταθεί από οριστική συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι μετά από επτά χρόνια οποιοδήποτε μέρος μπορεί να αποχωρήσει από την παρούσα ενδιάμεση συμφωνία με γραπτή ειδοποίηση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την παράδοσή της στο άλλο μέρος.
ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, τα Μέρη, μέσω των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων τους, υπέγραψαν τρία αντίγραφα αυτής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στην αγγλική γλώσσα, τα οποία θα καταχωρηθούν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υπογραφής, τα Ηνωμένα Έθνη θα προετοιμάσουν, σε συνεννόηση με τα Μέρη, μεταφράσεις στη γλώσσα του Μέρους του Πρώτου Μέρους και στη γλώσσα του Μέρους του Δεύτερου Μέρους, το οποίο θα αποτελεί μέρος του εγγραφή αυτής της Συμφωνίας.
____________________ __________________
Εκπρόσωπος του Αντιπροσώπου του
Κόμματος του Πρώτου Μέρους του Δεύτερου Μέρους
ΜΑΡΤΥΣ, σύμφωνα με το ψήφισμα 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας, από:
Cyrus Vance
Special Envoy of the Secretary-General
of the United Nations
DONE at New York on the 13th day of September 1995
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιά να θυμόμαστε- Ομιλίες Αμερικανών πολιτικών γιά FYROM κι αναγνώριση από Κλίντον-1994
Congressional Records
PRESIDENT CLINTON'S DISAPPOINTING DECISION TO RECOGNIZE SKOPJE AS MACEDONIA -- HON. CHARLES E. SCHUMER (Extension of Remarks - February 10, 1994)
[Page: E177]
HON. CHARLES E. SCHUMER
in the House of Representatives
THURSDAY, FEBRUARY 10, 1994
Κύριε ΣΟΥΜΕΡ. Κύριε Πρόεδρε, ο Πρόεδρος Κλίντον αναγνώρισε χθες την πρώην νότια Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων ως Μακεδονία. Αυτή η απογοητευτική ενέργεια αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη ζωτικής σημασίας σχέση Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδος που έχει ακμάσει από την εποχή του δόγματος Τρούμαν.
Η αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονίας αγνοεί τη σοβαρότητα των ιστορικών διεκδικήσεων εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας του ελληνικού λαού. Αυτό δεν είναι απλώς ένα σημασιολογικό ζήτημα. Πιθανές ουσιαστικές προεκτάσεις αγνοούνται. Η ίδια η αναγνώριση του ονόματος Μακεδονία συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας.
Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συγκρατήσουν και να σταθεροποιήσουν τη σύγκρουση στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι να την επιδεινώσουν. Εάν ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία επεκταθεί στα Σκόπια, η απειλή για την ελληνική επικράτεια γίνεται πραγματική. Άλλωστε, η σημαία των Σκοπίων εξακολουθεί να φέρει το αστέρι της Βεργίνας, ελληνικό σύμβολο. Το σύνταγμά της αναφέρεται στις παραδόσεις της ιστορικά μεγαλύτερης Μακεδονίας του 1903.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς, ως μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ζητώ από τον Πρόεδρο να εργαστεί για να ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς επανεξετάζοντας την απόφασή του να αναγνωρίσει την «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και να δεσμευτεί με την Ελλάδα σε μια εποικοδομητική λύση στην περιφερειακή σύγκρουση
------------- -------------------------------------------------- ---------------
HON. OLYMPIA J. SNOWE
στη Βουλή των Αντιπροσώπων
ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1994
κα SNOWE. Κύριε Πρόεδρε, όπως όλοι οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής, ήμουν εξαιρετικά απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το καθεστώς των Σκοπίων ως ανεξάρτητο έθνος ενώ συνεχίζει να επιμένει να αυτοαποκαλείται Μακεδονία. Αυτή η απόφαση ήταν προσβολή για έναν πιστό και έμπιστο σύμμαχο και τη μόνη αληθινή δημοκρατία στην περιοχή -- την Ελλάδα. Αυτή η λανθασμένη απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από τρομερή βία και αστάθεια.
Σήμερα, παρουσίασα ένα ψήφισμα που εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να έχει χορηγήσει διπλωματική αναγνώριση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το ψήφισμα καλεί επίσης τον Πρόεδρο να επανεξετάσει την απόφασή του και να αποσύρει τη διπλωματική αναγνώριση έως ότου το καθεστώς των Σκοπίων παραιτηθεί από τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.
Το όνομα «Μακεδονία» είναι ελληνικής καταγωγής και εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι το παραδοσιακό όνομα της βόρειας ελληνικής επαρχίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Η Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ελληνική και ο ίδιος ο Αλέξανδρος δίδασκε ο Αριστοτέλης. Ο σλαβικός λαός του καθεστώτος των Σκοπίων δεν έχει δεσμούς με την κλασική Ελλάδα και δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί ένα όνομα που αποτελεί θεμελιώδες μέρος της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.
Είναι επίσης αποδεκτό ιστορικό γεγονός ότι, το 1945, ο στρατάρχης Τίτο έδωσε στην περιοχή γύρω από τα Σκόπια το όνομα «Μακεδονία» για να ματαιώσει τις βουλγαρικές διεκδικήσεις σε αυτό το έδαφος. Ήταν μέρος μιας εκστρατείας για τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας και τη διεκδίκησή της για το κομμουνιστικό σύστημα του Τίτο. Η Μακεδονία του Τίτο ήταν ένα τεχνητό δημιούργημα που προοριζόταν να εξυπηρετήσει μόνο έναν σκοπό: να δώσει στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία εδαφική πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Το καθεστώς των Σκοπίων αρνήθηκε να αφαιρέσει από το σύνταγμά του μια αναφορά στη διακήρυξη του 1944 από το τότε κομμουνιστικό καθεστώς που ζητούσε την ένωση γειτονικών εδαφών στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με αυτήν την ψεύτικη Μακεδονική Δημοκρατία. Παρά τις άλλες τροποποιήσεις σε αυτό το σύνταγμα που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια,
Εκτός από την κατάφωρη και παράνομη χρήση του ονόματος Μακεδονία στο σύνταγμά του, το καθεστώς των Σκοπίων επιμένει να χρησιμοποιεί το 16κτινο Αστέρι της Βεργίνας, ένα αρχαίο ελληνικό έμβλημα, στη σημαία και στα κρατικά του σύμβολα. Αυτά είναι μόνο μέρος της κραυγαλέας προσπάθειας αυτού του καθεστώτος να χειραγωγήσει την ιστορία για δικούς του σκοπούς και να μονοπωλήσει το μακεδονικό όνομα για να προωθήσει τις εδαφικές του διεκδικήσεις σε κυρίαρχο ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα από την άλλη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις από το καθεστώς των Σκοπίων.
Προτρέπω τους συναδέλφους μου να υποστηρίξουν αυτό το ψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποστηρίξουν σταθεροποιητικές πολιτικές που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια.
ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΡΟΔΟΣΑΝ ΗΔΗ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ " ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ "
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΒΕΤΟ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ :