ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν θα μείνει βουνοκορφή χωρίς ανεμογεννήτρια

 Δεν θα μείνει βουνοκορφή χωρίς ανεμογεννήτρια

Δεν θα μείνει βουνοκορφή χωρίς ανεμογεννήτρια και σε αυτόν τον ελληνικό κανόνα δεν θα μπορούσε η Ελατού να μείνει απέξω...
Δυστυχώς πριν λίγες μέρες, κρυφά χωρίς τυμπανοκρουσίες τοποθετήθηκε στην κορυφή της Ομάλιας Ανεμολογικός Ιστός, πρόδρομο στάδιο της εγκατάστασης ενός Αιολικού Σταθμού ΤΕΡΑΣ με 17 ανεμογεννήτριες ύψους 120m. Η εταιρία που κατέθεσε στην ΡΑΕ τον φάκελο του έργου [ ΕΥΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.] συστάθηκε μόλις στις 18/5/2023 . Ο Δήμος Ναυπακτίας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει καταθέσει επίσημα ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ επανειλημμένα αλλά κάθε φορά επανέρχονται με νέα εταιρία να ξεκινήσουν από την αρχή.
Αυτή την φορά με την βοήθεια της νομοθεσίας η προσπάθεια φαίνεται πιο επιθετική αφού τοποθετήθηκε ήδη ο Ανεμολογικός Ιστός.
Δεν θα σταθούμε εδώ στο σύνολο των καταστροφικών επιπτώσεων τέτοιου τύπου επενδύσεων στην τοπική οικονομία (γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, μελισσοκομία, οικογενειακές επιχειρήσεις σε εστίαση και τουρισμό κλπ.). Θα σταθούμε στις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής που θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες.
Για την μεταφορά και την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου-τέρατος θα διανοιχθούν δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε δασικές και μη εκτάσεις, πλάτους μέχρι 10m, θα γίνουν εκσκαφές και εκβραχισμοί εκατομμυρίων m3 για να ανοιχτούν οι βάσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, να διαμορφωθούν πλατείες στις κορυφές για κάθε ανεμογεννήτρια, να διανοιχθούν τα υπόγεια δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας σε υποσταθμούς. Θα πέσουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι οπλισμένο σκυρόδεμα για να στεριώσουν τις ανεμογεννήτριες. Αναθέματα που θα μείνουν για πάντα στους ορεινούς όγκους, αφού δεν πρόκειται να ξηλωθούν, όταν θα πάψει η λειτουργία τους.
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών θα δεσμευτούν και χιλιάδες στρέμματα δάσους θα αποψιλωθούν. Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στο μικροκλίμα της περιοχής στην χλωρίδα και την πανίδα θα είναι ανεπανόρθωτες (πχ ξηρασία, θανάτωση αποδημητικών πουλιών κλπ.).
Φυσικά και δεν είμαστε ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όμως η άναρχη ανάπτυξή τους στα χέρια των καπιταλιστικών ομίλων, καταστρέφει το περιβάλλον και άλλους κλάδους της οικογενειακής οικονομίας.
Θα είμαστε εδώ να σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια μετατροπής ενός παρθένου Ορεινού Όγκου όπως η Ομάλια, που προσφέρει τα μέγιστα στην ήπια τουριστική ανάπτυξη της Ορεινής Ναυπακτίας, σε εργοστάσιο-ΤΕΡΑΣ προς όφελος όχι του περιβάλλοντος όπως θα μας πουν αλλά των κερδών λίγων..
Γνωρίζουμε ότι στην πορεία θα είμαστε «όλοι μαζί».