ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πόλεμος του 1897 με την Τουρκία και η "συνθήκη ειρήνης"

Ο πόλεμος του 1897 με την Τουρκία και η "συνθήκη ειρήνης"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.





Οι Μεγάλες δυνάμεις επενέβησαν μεν να σταματήσει ο πόλεμος του 1897 με την Τουρκία, επιδικάζοντας όμως στην Ελλάδα να πληρώσει αποζημίωση 95.000.000 χρυσά φράγκα στην οθωμανική Αυτοκρατορία, ποσό μεγάλο που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρχε περίπτωση να το εξασφαλίσει χωρίς εξωτερικό δανεισμό. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχτεί τους δυσμενείς αυτούς όρους μιας συμφωνίας που υπογράφτηκε ως "συνθήκη ειρήνης" τον Σεπτέμβριο του 1897.
Στο άρθρο 2 της συνθήκης προβλεπόταν η ίδρυση επιτροπής Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου από αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ιταλίας, Γερμανίας). Η Επιτροπή αυτή θα βρίσκονταν μονίμως στην Αθήνα και θα επέβλεπε την τήρηση των συμφωνιών την εξόφληση των δανειστών της Ελλάδας.
Η στάση των Γερμανών ήταν εντελώς αρνητική. Αντιθέτως οι Βρετανοί και οι Ιταλοί έδειξαν κάποια κατανόηση στις Ελληνικές ευαισθησίες.
Έτσι εκχωρήθηκαν οι κάτωθι πηγές εσόδων:
1.Κρατικά μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, σμύριδος, σιγαροχάρτου
2. Φόρος καπνού
3. Τέλη χαρτοσήμου
4. Δασμοί τελωνείων Πειραιώς, Λαυρίου, Πατρών, Βόλου και Κερκύρας.
Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονταν τα ποσά αυτά προβλέπονταν επικουρικά τα εξής:
Στην Ελλάδα επιβλήθηκε επίσης μια ισοτιμία της δραχμής προς τα ξένα νομίσματα (ευνοϊκή για τους δανειστές προφανώς, αφού έτσι επιβλήθηκε η ισχυροποίηση της δραχμής. Ηκυβέρνηση της χώρας δε μπορούσε να υποτιμήσει τη δραχμή, προκειμένου να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά προβλήματα.
Αφαιρέθηκε το δικαίωμα της τύπωσης χαρτονομίσματος. Η δυσχέρεια του κράτους να επενδύσει έπληξε την Ελληνική παραγωγικότητα και ανάπτυξη.
Κυρίως δοκιμάστηκαν οικονομικά τα μικροαστικά κρατικοδίαιτα κοινωνικά στρώματα που ενδυνάμωσαν το ρεύμα μετανάστευσης προς την Αμερική.
Τέθηκαν υπό έλεγχο οι προσλήψεις, τις μεταθέσεις και προαγωγές των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα. Ο Ελληνικός στρατός υπήρχε μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν υπήρχαν πόροι για την συντήρηση του. για
Για να στεγαστούν οι υψηλοί ελεγκτές μας κτίστηκε ιδιαίτερο Μέγαρο, απέναντι από το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο, ανάκτορο του Διαδόχου τότε. Κατόπιν μετακόμισε στο Κολωνάκι.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 24 Ιανουαρίου 1946, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε «έτοιμο, σε συμφωνία με τη Γαλλική Κυβέρνηση, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση για την λήξη των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής του 1898».
Εν τούτοις το θέμα τράβηξε κι άλλο και η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή καταργήθηκε οριστικά το 1978.
Από ό,τι φαίνεται όχι για πολύ.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αμερικάνικη γελοιογραφία, Η Ελλάδα υπό Οικονομικό Έλεγχο των μετάλων δυνάμεων, 1897]