Να ζει κανείς ή να μη ζει;; Ιδού η απορία!
Να ζει κανείς ή να μη ζει;; Ιδού η απορία!
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη εγκλήματος. Στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής προχτές ολοκληρώθηκε μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πέταξαν έξω από το σπίτι του τον κ. Θεόφιλο έναν συνταξιούχο ανάπηρο 82 χρονών. Αναφέρομαι σε έγκλημα επειδή ο κ. Θεόφιλος έπραξε εκείνες τις νομικές ενέργειες που προβλέπονται από την νομοθεσία και κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία του επέτρεπαν την διαμονή στο σπίτι του μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 παρόλα αυτά είδαμε αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση βίας σε παρευρισκόμενους που αντιδρούσαν, να πετάνε τον άνθρωπο στον δρόμο . Για την ιστορία ο κ. Θεόφιλος είναι εγγυητής σε ένα δάνειο του γιού του το οποίο δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει.
Μιλάμε για τους γονείς μας και τους παππούδες μας. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν δουλέψει σκληρά στη ζωή τους για να έχουν ένα κεραμίδι πάνω απ ‘το κεφάλι τους και να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους. Άνθρωποι που με τον ιδρώτα τους και πολλές φορές με το ίδιο τους το αίμα και εκπληρώνοντας ολες τους τις υποχρεώσεις έναντι ενός όπως αποδεικνύεται αδηφάγου κράτους εν τέλη βρίσκονται στο περιθώριο.
Με αφορμή λοιπόν τον κ. Θεόφιλο ο οποίος είναι μια ειδική περίπτωση αλλά όχι η μόνη θα δούμε τι προβλέπει το “κράτος” και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης στην επίσημη σελίδα του (https://ypergasias.gov.gr/).
Βλέπουμε λοιπόν ότι η αναπηρική σύνταξη ανέρχεται στα 780 ευρώ σε μια χώρα που μια επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ κοστίζει ένα πενηντάρικο για να ψωνίσεις προϊόντα για δύο άντε τρεις μέρες. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους προβλέπονται Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), οι οποίες λειτουργούν με τη μορφή Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού (ιδρύονται από φιλανθρωπικά σωματεία, την Εκκλησία κ.λπ.) ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδρύονται από ιδιώτες), πουθενά το κράτος και προφανώς για να μπορέσεις να ενταχθείς και να ζήσεις σε τέτοιες δομές θα πρέπει να πληρώσεις.
Να θυμίσω σε αυτό το σημείο τον νόμο που ψηφίστηκε πριν απο λίγο καιρό και δίνει την δυνατότητα σε συνταξιούχους να εργάζονται, πρόσφατα αυτή η δυνατότητα δόθηκε και σε ανάπηρους συνταξιούχους. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι τα χρήματα που παίρνουν οι συνταξιούχοι ανάπηροι και μή δεν φτάνουν.
Και επειδή μπορεί να γράφω ότι θέλω ας ακούσουμε έναν πρώην πρωθυπουργό (https://www.youtube.com/watch?v=85SXPAYHMOM ) έναν πρώην υπουργό εργασίας (https://www.facebook.com/watch/?v=3205537369716662 ) και μια βουλευτή (https://www.youtube.com/watch?v=QX870ZoreLw&t=8s ) για να αντιληφθούμε πως βλέπουν τους συνταξιούχους και ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.
Σε ένα κράτος δικαίου όμως και σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς η περίθαλψη και συνταξιοδότηση των εργαζομένων θα καλύπτεται από ένα ασφαλιστικό ταμείο υψηλοτάτων προδιαγραφών το οποίο θα λειτουργεί πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα. Το ταμείο αυτό θα είναι αυτοδιοίκητο με σκοπό να πραγματοποιεί κερδοφόρες επενδύσεις ώστε να βελτιώνεται η θέση των μετόχων του που είναι οι συνταξιούχοι. Όλα τα υπάρχοντα ταμεία αφού ελεγχθούν θα εξυγιανθούν και θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Η λειτουργία της Ελλήνων Πολιτείας μέσω μηχανισμών και νόμων θα είναι η διαχρονική εξασφάλιση της τρίτης ηλικίας. Μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο η τρίτη ηλικία για την Πολιτεία. Άνθρωποι γεμάτοι βιωματική σοφία μπορούν να μεταδώσουν τον σπόρο της γνώσης στην επερχόμενη γενιά με σεβασμό για τον άνθρωπο, την Πολιτεία, το περιβάλλον, τον πλανήτη και την Κοσμοθέαση (Κοσμοθέαση είναι οτιδήποτε προσλαμβάνεται από τις αισθήσεις και γίνεται αντιληπτό μέσω της νοητικής διεργασίας ως αληθινό και υπαρκτό).
Η Ελλήνων Πολιτεία αναγνωρίζει την υποχρέωση να παρέχει τις συνθήκες για την ικανοποιητικότερη διαβίωση σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς το οποίο σκοτώνει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας γιατί τους κονσερβοποιεί σε πανάθλια ιδρύματα που έχουν μόνο κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα η Ελλήνων Πολιτεία αναλαμβάνει πλήρως την υποχρέωση της έναντι της τρίτης ηλικίας δημιουργώντας πάρκα που θα περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής, εγκαταστάσεις ενασχολήσεων και συναναστροφής – επικοινωνίας, αίθουσα σωματικής αγωγής, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ο.κ.
Είμαστε ως Έλληνες υποχρεωμένοι να καταστήσουμε την τρίτη ηλικία αυτάρκη ώστε να μην εξαρτάται από κανέναν και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να την σεβόμαστε.
Τώρα βέβαια θα αναρωτιέστε ποια είναι αυτήν η Ελλήνων Πολιτεία στην οποία αναφέρομαι, είναι ακριβώς αυτή η Πολιτεία την οποία πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαθιδρύσουμε επειδή είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες αυτά που έχουν ανάγκη για την διαβίωση και ανελιξή τους.
Δημήτρης Καραμάρκος